5 DECEMBER 2019 | BRUSSEL

De BIM Awards willen de beste BIM projecten uit de Benelux belonen.

Wie waren de

winnaars van BIM Awards 2017?

Infrastructuurprojecten

[GOLD]

Rijkswaterstaat, Hyacint Renovatie van de Velser tunnel

In de categorie Infrastructuur gaat de BIM Award naar de renovatie van de Velsertunnel in het Nederlandse Velsen-Noord omwille van de zeer risico- en opportuniteitsgedreven BIM-strategie die hiervoor gevoerd werd. Het project springt in het oog door de innoverende combinatie van BIM, system engineering, 3D-scanning, Virtual Reality en mobiele toepassingen. Ook de veelheid aan gecombineerde technologieën en processen vormt een pluspunt. Vermits BIM minder sterk ontwikkeld wordt in infrastructuurwerken kan deze categorie zeker een stimulans gebruiken.

[SILVER]
weco, Thv RoTS, BAM nv, THV Schijnpoort - Oosterweelverbinding Rechteroever met voorbereidende werken  

[BRONZE]
BVI.be, D+A Project - Bouwen van een KMO-bedrijvenpark – Dekaply

Publieke Projecten

[GOLD]

UZ Leuven, dJGA,  ar-te, STABO, BAM Contractors - UZ Leuven – Protontherapie Centrum ParTICLe – Gasthuisberg

De Award in de categorie Overheidsopdrachten wordt in de wacht gesleept door het Protontherapiecentrum ParTICLe van het UZ Leuven (campus Gasthuisberg). Tijdens de ganse duur van het originele proces werd ingezet op BIM level 3, waarbij alle bouwpartners (ontwerper, algemene aannemer, …) op één centrale maquette werken. Deze aanpak op basis van internationale protocollen heeft een belangrijke impact op de kwaliteit, het ontwerp en de uitvoering van een project. Door BIM te gebruiken konden ook loodplaten zoveel mogelijk worden beperkt.

[SILVER]

Hogeschool Utrecht, SPARK vof - Nieuwbouw Hogeschool Utrecht

[BRONZE]

PB Calc & Consult, VK STUDIO Architects, Planners & Designers, SWECO, INGENIUM n.v., KM Tuinplanning - Koen Mennes , IBEVE vzw, MBG,  THV Jansen, THV Cofely, Siemens NV, Orona-Coopman – Vervangingsnieuwbouw AZ Sint-Maarten 

Industriële projecten

[GOLD]

Janssen Pharmaceutica NV, Exilab NV, dbv-architecten – Distributiecentrum Multipharma

In de categorie Industrieel wordt de BIM Award uitgereikt aan het distributiecentrum van Multipharma in Sint-Pieters-Leeuw. Voor dit redelijk kleinschalige project werd een multidisciplinaire aanpak gehanteerd waarbij verder gedacht werd dan het gebouw alleen en zowel het gebouw als de omgeving in één model werden gegoten.

[SILVER]

Multipharma, D+A Project Gebouw - LION – Labs In One Network

[BRONZE]

GSK Biologicals, Consortium Vinci, Assar Architects – GSK NEW HAV WN262

Fotos van de

Projecten - BIM Awards 2017

Diensten of commerciële projecten

[GOLD]

OZ, PROVAST, BESIX, VIAC – The Terraced Tower – Rotterdam

In de categorie Tertiair of commercieel wordt de BIM Award toegekend aan The Terraced Tower in het Nederlandse Rotterdam. Voor dit project, waarbij 4D- en 5D-animaties werden gebruikt, werd een duidelijke Work Breakdown Structure (WBS) gehanteerd. Het hele proces werd gecomputeriseerd. Bovendien vragen de protagonisten zichzelf af wat ze uit dit project hebben geleerd om nadien in andere projecten toe te passen, wat steeds een gezonde reflectie is.

[SILVER]

Vanhout nv, Vanhout Projects, a2o-architecten, Simoni Architecte, Studiebureau R. Boydens, Macobo, Buro Landschap, StuBeCo, Vanhout Facilities, Pontes  - Stuifduin Crematorium Lommel

[BRONZE]

BSolutions Architectes, BDO, Thomas & Piron Bâtiment – Kantoorgebouwen BDO

Vernieuwende aanpak

[GOLD]

Iemants Steel Construction, Aertssen – Norther offshore high voltage station 

Aertssen uit Stabroek krijgt de Award in de categorie Originele aanpak mee naar huis voor het concept ‘Ontwerp: van werkelijkheid naar VR en terug’, vertaald in het Northern offshore high voltage station (OHVS) in Hoboken en de afbraak van de Ford Genk-site in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv. Hierbij werd een pragmatische en goedkope BIM-oplossing uitgewerkt voor dit “laaghangende fruit”, waarbij met succes quick wins werden gerealiseerd.

[SILVER]

Antwerpse Bouwwerken OCMW Sint-Katelijne-Waver - Opmaak 4D-draaiboek

[BRONZE]

Rijkswaterstaat, Hyacint - Renovatie van de Velser tunnel

BIM Award van het jaar 2017

Rijkwaterstaat, Sas van Vreeswijk, Besix Nederland, Heijmans Nederland, Jan de Nul, iNFRANEA – Verbreding Lekkanaal en aanleg 3e kolk Beatrixsluis

De BIM Award van het Jaar, die één boven alle andere uitstekend project over alle categorieën bekroont, is bestemd voor de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van de derde kolk van de Beatrixsluis in het Nederlandse Nieuwegein (consortium met Besix, Heijmans en Jan De Nul Group). Bij deze creatieve combinatie van o.m. BIM en VR voor de O(peration) & M(aintenance)-fase, GIS (Geografisch InformatieSysteem), 3D-werktekeningen, een Content Management Systeem (CMS) en drones wordt efficiënt gebruik gemaakt van een hele waaier aan technologieën en softwarepakketten. Dit resulteert in een zeer holistische visie over informatiebeheer, dat veel meer inhoudt dan gecoördineerde 3D-modellen. De makers hebben een zeer mooi evenwicht gevonden tussen de aandacht voor mens, technologie en proces bij de implementatie.

 

MET DANK AAN

Onze sponsors

Onze partners

Scroll to Top